Te Biesebeek Advocaten volgt de rechtsbescherming van melkveehouders bij de fosfaatrechten op de voet. Dit is de laatste stand van zaken.
De Staatssecretaris van Economische Zaken heeft eindelijk iets meer duidelijkheid gegeven over hoe het stelsel van fosfaatrechten er binnenkort uit zal gaan zien. Er wordt echter amper aandacht besteed aan de bescherming van de rechten van melkveehouders.
Om het stelsel van fosfaatrechten in te kunnen voeren, zal de Meststoffenwet worden gewijzigd. Dat wetsvoorstel wordt nu voorbereid. In de Meststoffenwet zal worden vastgelegd dat bedrijven alleen fosfaat mogen produceren -en dus alleen melkvee mogen houden- als zij over voldoende rechten beschikken.
Bedrijven krijgen een hoeveelheid fosfaatrechten toegekend aan de hand van het aantal stuks melkvee dat zij op 2 juli 2015 hielden. Die datum is gekozen omdat in de brief van 2 juli 2015 van de Staatssecretaris aan de Tweede Kamer voor het eerst gesproken is over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Door de datum van die brief als ijkmoment te kiezen, wordt voorkomen dat melkveehouders op de invoering van de fosfaatrechten zouden kunnen anticiperen door snel meer melkvee aan te schaffen.
Stelsel treedt op 1 januari 2017 in werking
Het stelsel zal op 1 januari 2017 in werking treden. Het is de bedoeling dat de rechten direct vanaf de inwerkingtreding kunnen worden overgedragen. Dat spreekt eigenlijk voor zich. Omdat fosfaatrechten een voorwaarde zijn om dieren te mogen houden, zouden bedrijven zich niet meer kunnen ontwikkelen als de rechten niet overdraagbaar zijn.
De Staatssecretaris zal aansluiten bij de bestaande praktijk voor de overdracht van varkens- en pluimveerechten. De overdracht van de fosfaatrechten wordt geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Beperking aantal koeien en productie fosfaat
De bedoeling van het stelsel van de fosfaatrechten is om het aantal melkkoeien en dus de productie van fosfaat te beperken. Dat doel wordt op twee manieren bereikt.
Allereerst zal bij iedere transactie een percentage van de overgedragen fosfaatrechten worden afgeroomd. De Staatssecretaris is van plan om dat percentage vast te stellen op 10 %. De op deze wijze afgeroomde rechten komen te vervallen.
Ten tweede zal er een algemeen afromingspercentage voor alle bedrijven gaan gelden. Dat komt erop neer dat de melkveehouders hun fosfaatproductie met een nog nader te bepalen percentage moeten verminderen. Gesproken wordt over een afromingspercentage van 4 % met een maximum van 8 %. Melkveehouders zullen in 2018 hun feitelijke fosfaatproductie in overeenstemming moeten brengen met de hoeveelheid rechten waar zij na afroming over beschikken.
Weinig aandacht voor rechtsbescherming melkveehouders
De Staatssecretaris heeft weinig aandacht voor de rechtsbescherming van de melkveehouders. Dat er een knelgevallenregeling zal worden ingevoerd, staat wel vast. De Staatssecretaris schrijft nu echter dat het maar een zeer beperkte voorziening zal worden met bovendien slechts een gedeeltelijke compensatie.
Dat baart zorgen: door 2 juli 2015 als plotselinge en willekeurige ijkdatum voor de hoeveelheid toe te kennen fosfaatrechten te nemen, is de kans op een onredelijke uitkomst aanwezig. Weliswaar is hierdoor voorkomen dat melkveehouders snel hun veestapel gingen uitbreiden, maar de keerzijde is ook dat zij geen maatregelen konden nemen om hun fosfaatrechten veilig te stellen.
In de brief staat het als volgt vermeld:
“Knelgevallenvoorziening
Het stelsel zal voorzien in een zeer beperkte voorziening voor knelgevallen. Beperkt om te voorkomen dat er extra moet worden afgeroomd ten behoeve van deze voorziening. Het gaat daarbij om nader te specificeren situaties, bijvoorbeeld om ondernemers die als gevolg van ziekte van de ondernemer of als gevolg van een dierziekte aantoonbaar minder melkvee hielden op de peildatum, en ook om recent gestarte bedrijven die ofwel op de peildatum aantoonbaar onomkeerbare financieringsverplichtingen zijn aangegaan ofwel waarbij de veebezetting op de peildatum aantoonbaar hoofdzakelijk bestond uit jongvee dat bedoeld is voor melkproductie op het bedrijf. Knelgevallen worden gedeeltelijk gecompenseerd.”
(Bron: brief 3 maart 2016 Staatssecretaris van Economische Zaken)
De Staatssecretaris zegt niets over de rechtsbescherming van melkveehouders tegen een onjuiste vaststelling van de fosfaatrechten. Ook is nog steeds niet helder welke sancties kunnen worden opgelegd indien er meer fosfaat wordt geproduceerd dan de toegekende rechten en hoe daar verweer tegen kan worden gevoerd.
Stel uw vragen over de rechtsbescherming van melkveehouders bij de fosfaatrechten
Te Biesebeek Advocaten in Zwolle volgt de rechtsbescherming van melkveehouders bij de fosfaatrechten op de voet. Zodra er meer bekend is, volgt er een update.