Dossieropbouw is belangrijk, ook voor goed functionerende medewerkers. Dat is het gevolg van de Wet werk en zekerheid.
Door de Wet werk en zekerheid is het belang van dossieropbouw toegenomen voor slecht functionerende medewerkers, maar ook voor goed functionerende medewerkers. In dit artikel leggen wij uit waarom.
Wettelijke regels voor ontslag
Als werkgever mag u een slecht functionerende medewerker niet zomaar ontslaan. U moet hem aanspreken op zijn disfunctioneren en de kans geven om zich te verbeteren. Door de nieuwe Wet werk en zekerheid heeft hij ook recht op scholing.
Levert u als werkgever deze zorg niet of onvoldoende, dan is de kans klein dat de kantonrechter tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst over zal gaan. Heeft u deze mogelijkheid wel geboden, dan is het belangrijk dit op te nemen in het personeelsdossier.
De wettelijke regels onderstrepen het belang van dossieropbouw, ook voor goed functionerende medewerkers. Door de Wet werk en zekerheid mag u als werkgever 10% van de bovengemiddeld functionerende werknemers behouden, ook al komen zij voor ontslag conform het afspiegelingsbeginsel in aanmerking. Hier zijn de volgende voorwaarden aan verbonden:
- Als werkgever moet u bovengemiddeld functioneren kunnen aantonen;
- U moet medewerkers duidelijk maken dat hun functioneren een criterium is voor eventueel toekomstig ontslag;
- Werknemers moeten regelmatig worden beoordeeld;
- De werknemers die wel voor ontslag in aanmerking komen moeten dezelfde kansen hebben gekregen wat betreft ontwikkeling en scholing als de werknemers die buiten het afspiegelingsbeginsel worden gehouden;
Bovengenoemde voorwaarden maken duidelijk dat dossieropbouw steeds belangrijker wordt.
Tips voor het opbouwen van een personeelsdossier
Bij het opbouwen van een personeelsdossier is het belangrijk dat u alles op papier zet. Denk daarbij aan gemaakte afspraken, verzuimfrequentie en verslagen van functioneringsgesprekken.
Let ook op de volgende punten:
- Ga regelmatig met uw werknemer in gesprek over zijn of haar functioneren, bij voorkeur tweemaal per jaar of vaker als dat nodig is.
- Maak altijd een schriftelijk verslag.
- Plaats ingewonnen adviezen die u wilt gebruiken in het dossier. Dit kan later dienen als bewijs.
- Vermeld eventuele privéomstandigheden.
- Formuleer concreet en feitelijk en vermijd meningen en aannames.
- Laat de werknemer het verslag tekenen voor akkoord. Wil hij of zij dat niet, laat dan tekenen voor ontvangst.
- Bespreek tijdens het gesprek de verbeterpunten.
- Koppel een tijdspad aan de verbeterpunten.
- Waarschuw schriftelijk bij overtredingen en stop ze in het dossier.
- Wijs op de consequenties van het niet nakomen van afspraken. Houd de voortgang bij in het dossier.
Advies dossieropbouw of ontslag
De wettelijke regels omtrent dossieropbouw en ontslag zijn specifiek en niet altijd even makkelijk te doorgronden. Laat u als ondernemer daarom tijdig adviseren over de mogelijkheden van dossieropbouw en ontslag. Zo voorkomt u situaties die u tijd, geld en energie kosten.
Wilt u meer weten over dossieropbouw of wilt u in een specifieke situatie weten of u de arbeidsovereenkomst met een van uw werknemers kunt beëindigen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze advocaat arbeidsrecht, mr. J.C.F. (Frank) Kooijmans. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle helpt u graag verder.