Wilt u een niet-functionerende werknemer ontslaan, dan is een goed en volledig personeelsdossier van groot belang onder de Wwz.
Door de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is het opbouwen van een personeelsdossier belangrijk, ook in het geval van goed functionerende werknemers. Hoe oordeelt de rechterlijke macht over het belang van het opbouwen van een personeelsdossier?
Niet zomaar arbeidsovereenkomst beëindigen
Op 1 juli 2015 is het ontslagrecht flink gewijzigd door de invoering van de Wwz. Uit vonnissen van de rechter kan worden afgeleid hoe de Wwz in de praktijk wordt toegepast.
In de periode vóór de inwerkingtreding van de Wwz ging de kantonrechter bij slechte dossieropbouw vaak nog wel over tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. In dit geval moest de werkgever regelmatig een hogere vergoeding aan de werknemer betalen.
Uit de huidige rechtspraak over de Wwz blijkt dat de kantonrechter niet zomaar een arbeidsovereenkomst op grond van disfunctioneren beëindigd. Er zal onder andere uit een dossier moeten blijken dat de werknemer niet functioneert, maar ook dat de werknemer de mogelijkheid heeft gehad het functioneren te verbeteren.
Opbouw personeelsdossier: let op de volgende punten
Wilt u de arbeidsovereenkomst met een werknemer ontbinden op basis van disfunctioneren? De rechtspraak laat ons zien waar u aan dient te voldoen:
- Ga regelmatig met uw werknemer in gesprek over zijn of haar functioneren, bij voorkeur twee keer per jaar (indien nodig vaker).
- Bespreek de verbeterpunten met de werknemer.
- Wijs op de consequenties van het niet nakomen van afspraken.
- Koppel een tijdspad aan de verbeterpunten.
- Zorg ervoor dat de werknemer zich kan verbeteren en begeleid de werknemer hierbij.
- Geef de werknemer bij terugval een tweede kans.
- Maak een schriftelijk verslag van de functioneringsgesprekken.
- Formuleer het verslag feitelijk, vermijd meningen en aannames.
- Laat de werknemer het verslag tekenen voor akkoord of voor ontvangst.
- Documenteer niet enkel de functioneringsgesprekken, maar leg ook de voortgang van het verbetertraject vast.
- U dient aannemelijk te maken dat herplaatsing van de werknemer (ook in combinatie met scholing) naar een andere functie niet mogelijk is.
Disfunctionerende werknemer niet ontslaan zonder dossieropbouw
De rechtspraak laat zien dat het zonder het opbouwen van een dossier het over het algemeen niet mogelijk is een disfunctionerende werknemer te ontslaan. Heeft u nog geen personeelsdossier opgebouwd? Begin daar dan direct mee.
Wilt u de arbeidsovereenkomst met een medewerker ontbinden, maar wilt u weten of uw dossier voldoende is opgebouwd? Wij kunnen uw dossier toetsen aan de vereisten van de Wwz. Neem hiervoor contact op met onze arbeidsrechtspecialist mr. J.C.F. (Frank) Kooijmans. Te Biesbeek Advocaten in Zwolle helpt u graag verder.