Mag een werkgever een werknemer verplichten min-uren die tijdens de corona lockdown zijn ontstaan te compenseren met plus-uren? Of komen deze min-uren voor rekening en risico van de werkgever? Het voorgaande is onderwerp van een recente rechtszaak tussen FNV en Wibra. In deze blog leest u meer over deze rechtszaak en de uitspraak van de voorzieningenrechter.
Het geschil: min-uren door corona lockdown compenseren met plus-uren
Op 5 juli 2021 heeft de voorzieningenrechter van rechtbank Gelderland vonnis gewezen in een door de FNV aangespannen zaak tegen Wibra. Wibra had haar werknemers met ingang van 1 januari 2021 voor minder uren ingeroosterd om de gevolgen van de op 15 december 2020 ingestelde lockdown te kunnen overbruggen. Als gevolg van de beperkte inroostering zijn er door het personeel meer dan gemiddeld min-uren opgebouwd.
Toen de lockdown voorbij was, heeft Wibra besloten het personeel tot eind 2021 extra uren in te roosteren, zonder daarvoor extra loon te betalen. Op die manier wilde Wibra de min-uren, die door haar wel waren verloond en uitbetaald, alsnog kunnen compenseren met plus-uren.
De FNV was het met deze gang van zaken niet eens en heeft de voorzieningenrechter (onder andere) gevraagd Wibra te verbieden om vanaf 1 januari 2021 ten laste van werknemers van Wibra min-uren te schrijven als deze zijn ontstaan als gevolg van overheidsmaatregelen in verband met de corona-pandemie.
Standpunt Wibra over min-uren en corona lockdown
Wibra heeft zich op het standpunt gesteld dat zij handelt overeenkomstig de geldende cao-bepalingen.
In de cao is bepaald dat de werkgever het recht heeft om een werknemer flexibel in te zetten. In dat geval wordt in de arbeidsovereenkomst vermeld hoeveel uur de medewerker gemiddeld per week werkt. Dit zijn de contracturen ofwel de basisuren en deze gelden als uitgangspunt voor het flexibel werken. Indien flexibel werk is overeengekomen, kan de werkgever binnen een bepaalde bandbreedte de medewerker verplichten wekelijks meer of minder arbeidsuren te werken.
Op basis van deze cao-bepalingen is het volgens Wibra toegestaan om tot eind 2021 de vanaf 1 januari 2021 geregistreerde min-uren te compenseren met plus-uren. Wanneer eind 2021 nog min-uren resteren, zo schrijft de cao voor, komen deze min-uren te vervallen en hoeft de medewerker deze niet in te halen door in de periode erna (2022) meer te werken.
Standpunt FNV
De FNV heeft zich op het standpunt gesteld dat het niet kunnen inroosteren voor rekening van de werkgever moet komen en niet afgewenteld moet worden op het personeel.
De cao-bepalingen waarop Wibra zich heeft beroepen, zijn volgens de FNV bedoeld voor het opvangen van zogenaamde ‘piek-en-ziek-uren’ en niet voor het structureel en substantieel schrijven van min-uren in geval van een corona lockdown.
Daarnaast stelt de FNV dat Wibra zich niet als een goed werkgever heeft gedragen door enerzijds gebruik te maken van de NOW-subsidies en anderzijds de geregistreerde min-uren alsnog bij het personeel ‘in rekening te brengen’.
Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter heeft Wibra in het gelijk gesteld en de vorderingen van de FNV afgewezen.
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat Wibra overeenkomstig de cao-bepalingen heeft gehandeld door het personeel met een flexibele arbeidsovereenkomst extra in te roosteren en de plus-uren te verrekenen met de min-uren.
De belangrijkste overweging van de voorzieningenrechter staat misschien nog wel aan het einde van het vonnis. De voorzieningenrechter heeft namelijk als ‘uitsmijter’ overwogen dat, mocht de bodemrechter tot een ander oordeel komen, de (verrekende) min-uren alsnog zullen moeten worden uitbetaald aan de werknemers, hetgeen met dit vonnis van de voorzieningenrechter nog altijd kan.
Tot slot
Het betreft slechts een voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter. Of de bodemrechter er ook zo over zal denken, is nog maar de vraag. Immers, waarom zouden werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst (betaalde) min-uren wel moeten ‘inhalen’, terwijl werknemers met een vaste arbeidsomvang dat weer niet hoeven te doen. Aan de andere kant is dat misschien ook wel weer appels met peren vergelijken.
Advocaat arbeidsrecht
Heeft u vragen over het compenseren van min-uren met plus-uren? Of heeft u een vraag over een (flexibele) arbeidsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. De specialisten op het gebied van arbeidsrecht van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen u voorzien van een goed advies én u bijstaan tijdens een gerechtelijke procedure.
Lees ook: