Regelmatig ontvangen wij de vraag wanneer vakantiegeld wordt uitbetaald. Iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantiegeld. Dit is wettelijk vastgelegd in artikel 7:634 van het Burgerlijk Wetboek. Toch bestaan er veel misverstanden over het moment van uitbetaling.
Moet vakantiegeld altijd in mei of juni worden uitgekeerd? En mag een werkgever het vakantiegeld ook maandelijks uitbetalen? In deze blog leggen wij precies uit hoe het zit, zodat u weet waar u rekening mee moet houden.
Vakantiegeld: wat zegt de wet?
Volgens de Nederlandse wet bedraagt het vakantiegeld minimaal 8% van het bruto jaarloon. Dit bedrag is bedoeld als extra financiële steun tijdens de vakantieperiode. De wettelijke regeling schrijft voor dat het vakantiegeld uiterlijk in juni van elk jaar moet worden uitbetaald, tenzij de arbeidsovereenkomst of cao anders bepaalt.
Veel werkgevers kiezen ervoor om het vakantiegeld in mei uit te keren, zodat werknemers hun vakantie kunnen plannen en betalen. Dit is echter een gebruik en geen harde wettelijke verplichting. Belangrijk is dat het bedrag uiterlijk op 30 juni aan de werknemer dient te zijn voldaan.
Mag vakantiegeld ook maandelijks worden uitbetaald?
Ja, dat mag – mits correct overeengekomen. In principe moet vakantiegeld jaarlijks worden uitgekeerd, maar de wet biedt ruimte voor maandelijkse betaling, mits hierover duidelijke afspraken zijn gemaakt. Deze afspraken moeten zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of in de toepasselijke cao. Mochten deze afspraken ontbreken, dan kunnen werkgever en werknemer alsnog afspreken dat het vakantiegeld maandelijks zal worden uitgekeerd. Wij adviseren in dit geval de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen.
Indien maandelijkse uitkering van het vakantiegeld is overeengekomen, ontvangt de werknemer elke maand de vakantietoeslag bovenop het reguliere loon.
Ontbreekt een duidelijke afspraak, dan kan de werknemer alsnog jaarlijkse uitbetaling eisen. Wordt het vakantiegeld onjuist of helemaal niet uitbetaald? Dan heeft de werknemer het recht om dit – met terugwerkende kracht – op te eisen, inclusief eventuele wettelijke verhoging en rente.
Let op: uitzonderingen en bijzondere situaties
Sommige groepen werknemers, zoals uitzendkrachten en oproepkrachten, krijgen maandelijks hun vakantiegeld uitbetaald. Dit gebeurt meestal om te voorkomen dat er bij een kortdurende arbeidsovereenkomst later discussies ontstaan over achterstallige betalingen. Daarnaast kan het bij beëindiging van het dienstverband voorkomen dat opgebouwd maar nog niet uitbetaald vakantiegeld ineens wordt uitgekeerd, samen met het laatste salaris.
Veelgestelde vragen over vakantiegeld
Wanneer moet vakantiegeld uiterlijk worden uitbetaald?
Vakantiegeld moet volgens de wet uiterlijk op 30 juni van elk jaar worden uitbetaald, tenzij anders is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of cao.
Mag ik vakantiegeld maandelijks uitbetalen?
Ja, dat mag, mits hierover duidelijke afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of cao. Zonder afspraak geldt de standaard jaarlijkse uitbetaling.
Wat als ik geen vakantiegeld uitbetaal?
Als u geen vakantiegeld betaalt, kan een werknemer de betaling van vakantiegeld (te vermeerderen met wettelijke verhoging en rente) vorderen. De werknemer kan hiervoor een arbeidsrechtadvocaat inschakelen.
Hoeveel vakantiegeld krijgt uw werknemer?
De werknemer ontvangt minimaal 8% van het bruto jaarsalaris als vakantiegeld, tenzij in de cao of arbeidsovereenkomst een hoger percentage is afgesproken.
Krijgt uw medewerker vakantiegeld bij ontslag?
Ja, bij beëindiging van het dienstverband heeft een medewerker recht op uitbetaling van het opgebouwde, nog niet ontvangen vakantiegeld, samen met het laatste loon.
Hulp nodig van een advocaat arbeidsrecht?
Heeft u vragen over de uitkering van vakantiegeld? Wilt u afspraken over de uitbetaling van vakantiegeld in uw arbeidsovereenkomsten opnemen? Onze ervaren advocaten arbeidsrecht staan voor u klaar. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met Te Biesebeek Advocaten in Zwolle voor deskundig advies.
Lees meer: