Van non-conformiteit van een paard wordt gesproken indien bij de verkoop van een paard, het paard niet die eigenschappen heeft die de koper op grond van de gesloten overeenkomst mocht verwachten.
Hippisch recht
Hippisch recht is het rechtsgebied dat ziet op het rechtsgebied aangaande alle aan paarden en/of pony’s verbonden juridische kwesties. Hippisch recht wordt dan ook wel paardenrecht genoemd.
Bij hippisch recht kan gedacht worden aan de koop/verkoop of verhuur van paarden en de contracten of aansprakelijkheden die daarbij komen kijken. Daarnaast kan bijvoorbeeld gedacht worden aan juridische kwesties met betrekking tot de gemaakte of te maken afspraken tussen paardeneigenaren, sponsors en ruitersportbeoefenaars.
Non-conformiteit
Non-conformiteit houdt in dat een verkochte zaak niet die eigenschappen heeft die mochten worden verwacht op grond van een koopovereenkomst.
Welke eisen aan een zaak of product gesteld mogen worden door een koper, is afhankelijk van de aard van de zaak, de mededelingen die de verkoper heeft gedaan en hetgeen tussen partijen is besproken. Als een koper bekend is met een gebrek aan een zaak, kan die koper uiteraard geen beroep op non-conformiteit doen.
Mededelings- en onderzoeksplicht
Voor een verkoper geldt een mededelingsplicht: de verkoper is gehouden mededelingen te doen over eigenschappen van of gebreken aan de zaak, waarvan de verkoper weet of behoort te weten dat die voor de koper van belang zijn.
Daar tegenover staat dat de koper ook een onderzoeksplicht heeft ten aanzien van eigenschappen van een zaak waar hij niet geheel zeker van is. Eigenschappen waar hij niet over hoeft te twijfelen – dit op basis van mededelingen door de verkoper – hoeft de koper niet te onderzoeken.
Non-conformiteit van een paard: een meer ingewikkeld leerstuk
Hoewel – zoals ook in het voorgaande – wordt gesproken over hippisch recht, bestaat er in de Nederlandse wet geen afzonderlijk hoofdstuk ten aanzien van paarden. Paarden worden op grond van de wet gezien als zaken en deze vallen daardoor onder het algemeen Nederlands verbintenissenrecht. Dit houdt in dat in algemene zin gebreken bij een paard op dezelfde manier behandeld moeten worden als gebreken aan een auto, of bijvoorbeeld een bankstel.
Een paard is echter wel een levend wezen, waardoor het soms moeilijk (achteraf) is vast te stellen of een gebrek aan een paard reeds bij de verkoop (het ijkmoment) aanwezig was. Een beginnend ziekteproces valt immers niet altijd meteen waar te nemen en een paard kan ook van (niet blijvende) gebreken herstellen. Dit maakt in sommige gevallen het leerstuk van non-conformiteit bij paarden een meer ingewikkeld of een dynamisch leerstuk.
Consumentenrecht
Binnen het Nederlands consumentenrecht bestaat er een groot verschil tussen situaties waarbij er sprake is van een professionele verkoper en de situatie dat de verkoop tussen twee particulieren is gesloten. In het laatste geval zal de koper zo snel mogelijk moeten klagen, indien hij een gebrek na verkoop waarneemt. Het is ook aan die koper om te stellen en bewijs te leveren van het feit dat het paard ten tijde van de verkoop gebrekkig was.
Indien er sprake is van een verkoop van een professionele handelaar aan een particulier dan geldt in Nederland het consumentenrecht, zoals dat ook voor andere zaken geldt.
Het consumentenrecht beschermt de consumentkoper en schrijft voor dat indien een gebrek zich binnen een half jaar na verkoop openbaart, dat het vermoeden bestaat dat het gebrek al ten tijde van de verkoop aanwezig was. In dat geval is het nog steeds aanbevelenswaardig om zo spoedig mogelijk te klagen, maar ligt de bewijslast van het feit dat het paard ten tijde van de verkoop niet gebrekkig was bij de verkoper. Er is derhalve sprake van een omkering van de bewijslast.
De praktijk leert dat het achteraf aantonen dat een paard niet gebrekkig was zeer lastig kan zijn.
Gevolgen non-conformiteit paard
Indien er sprake is van non-conformiteit bij een paard kan een koper – indien dat in het licht van het gebrek redelijk is – de koop ontbinden en/of schadevergoeding vorderen. Bij ontbinding van de koop kan de aankoopsom teruggevorderd worden. Bij schadevergoeding kan gedacht worden aan kosten voor de dierenarts, stallingskosten en kosten vervoer, etc.
Koopovereenkomst
Om juridische geschillen met betrekking tot de verkoop van een paard te voorkomen, is het raadzaam om een goede koopovereenkomst te hanteren die specifiek betrekking heeft op de koop van het paard. Hierbij is het van belang om de verwachtingen over en weer duidelijk op te nemen.
Specialisten Te Biesebeek Advocaten
Heeft u vragen over hippisch recht of aansprakelijkheid ten aanzien van non-conformiteit bij paarden? Wilt u een verkopende partij aanspreken of wordt u juist aangesproken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten kunnen u voorzien van een goed advies en u bijstaan in een gerechtelijke procedure.
Lees meer: