Sinds juni 2014 is het mogelijk om online te procederen bij de eKantonrechter. Wilt u een digitale zaak aanspannen via de eKantonrechter, dan zijn daar wel eisen aan verbonden:
- De eKantonrechter behandelt eenvoudige zaken met betrekking tot ‘wonen, werken en winkelen;
- Het maximumbedrag is € 25.000,-;
- Beide partijen erkennen de behandeling en uitspraak van de eKantonrechter.
Net als bij een “gewone” procedure bij de kantonrechter is de bemiddeling van een advocaat niet verplicht en dient er griffierecht te worden voldaan. De hoogte van het griffierecht is eveneens gelijk aan de procedure bij de kantonrechter. Het gaat om simpele zaken waarvoor geen uitgebreid feitenonderzoek of getuigenverhoor nodig is.
Hoe werkt de eKantonrechter?
Burgers kunnen met DigiD met sms-functie inloggen via het Digitaal loket van de Rechtspraak. Bedrijven en organisaties krijgen toegang via eHerkenning.
De verzoeker vraagt de eKantonrechter om het geschil te behandelen en vult de gegevens in op het digitale formulier van het Digitaal loket.
De verzoeker ontvangt een code, welke kan worden doorgegeven aan de verweerder. De verweerder kan vervolgens zijn gegevens invullen en eventueel een tegenvordering indienen. De eKantonrechter zal bepalen of de zaak geschikt is voor behandeling door de eKantonrechter. Partijen ontvangen hiervan bericht.
Digitaal kunnen bewijsstukken en dergelijke worden ingediend en kunnen partijen hun standpunt nader toelichten. Ook een mondelinge behandeling is mogelijk, maar partijen kunnen hiervan afzien. Let op: mondelinge behandelingen vinden alleen plaats in Rotterdam of ’s-Hertogenbosch.
De rechter doet binnen 8 weken uitspraak en in het geval van een mondelinge behandeling wordt deze termijn met twee weken verlengd. De eKantonrechter bericht partijen op digitale wijze over de uitspraak, waarna partijen het vonnis digitaal kunnen raadplegen.
Voor- en nadelen van de eKantonrechter
Een geschil voorleggen aan de eKantonrechter heeft voor- en nadelen. Dit zijn ze:
Voordelen eKantonrechter:
- Snelle uitspraak, binnen 8 weken en in geval van een mondelinge behandeling wordt deze termijn met twee weken verlengd;
- Digitaal uitwisselen van informatie.
Nadelen eKantonrechter
- Mondelinge behandelingen en zittingen vinden uitsluitend plaats in ’s-Hertogenbosch en Rotterdam;
- Geen hoger beroep mogelijk. Indien u het niet eens bent met de beslissing, dan staat hier geen rechtsmiddel tegenover. *
* Is uw financiële belang hoger dan 1750 euro, dan kunt u bij een traditionele kantonzaak hoger beroep aantekenen. Dit is bij de eKantonrechter niet mogelijk en bij zaken boven de € 1.750,- is het van belang de voor- en nadelen goed af te wegen.
Dit kan Te Biesebeek Advocaten voor u betekenen
Heeft u een geschil? Leg hem dan voor aan Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Wij adviseren u graag over de juridische mogelijkheden, het procesrisico en de mogelijkheid om de zaak voor te leggen aan de ‘gewone’ of de eKantonrechter.