Bindend advies is een vorm van geschillenbeslechting, waarbij partijen – in het geval van een geschil – zich niet wenden tot de gewone rechter, maar een of meer bindend adviseurs vragen het geschil op redelijke en billijke wijze op te lossen.
Bindend advies
Bindend advies is een vorm van alternatieve geschillenbeslechting. Ook wel Alternative Dispute Resolution of ADR genoemd. Partijen wenden zich bij een juridisch geschil dan niet tot de gewone (overheids- )rechter, maar verzoeken een onpartijdige en onafhankelijke particuliere adviseur (vaak een deskundige) het geschil te beslechten.
Een goed voorbeeld van een dergelijk advies is het televisieprogramma ‘De rijdende rechter’. Ook biedt De Geschillencommissie – waar veel brancheorganisaties bij aangesloten zijn – een dergelijke vorm van geschillenbeslechting.
Een bindend adviseur geeft het advies veelal op basis van hetgeen redelijk en billijk wordt gevonden en de bindend adviseur is daarbij niet gebonden aan wettelijke bewijsregels, tenzij anders afgesproken is.
De gedachtegang achter bindend advies
Bindend advies is bedoeld om op een snelle, goedkopere en laagdrempelige (informele) wijze toegang tot deskundige rechtspraak te verschaffen voor met name consumenten.
De ervaring leert echter dat het advies niet in alle gevallen het gewenste resultaat geeft en de gang naar de gewone rechter – zeker als de kwestie juridisch en inhoudelijk meer complex zijn – te prefereren is.
Hoe werkt het?
Bindend advies vindt plaats op grond van een tussen partijen gesloten overeenkomst (een vaststellingsovereenkomst) waarin wordt afgesproken dat afstand wordt gedaan van het recht om een procedure bij de gewone rechter te starten en het geschil wordt voorgelegd aan de bindend adviseur.
Zoals ook bij een gewone procedure gebeurt, krijgen partijen de gelegenheid hun standpunten schriftelijk uiteen te zetten, waarbij partijen veelal op elkaar mogen reageren. Ook is het mogelijk dat er een mondelinge behandeling plaatsvindt en advies van deskundigen wordt ingeroepen.
Bij het advies wordt geen vonnis gewezen, maar een advies gegeven. Dit advies is echter geen advies; het is bindend voor partijen. Dat is immers afgesproken in de overeenkomst.
Gevolgen bindend advies
Omdat het bindend advies een overeenkomst is waar partijen zich aan hebben verbonden, moeten partijen het advies opvolgen. Doet een van de partijen dat niet, dan kan de wederpartij nakoming vorderen bij de gewone rechter.
Vernietigen?
Het komt voor dat een van de partijen of zelfs beide partijen het niet eens zijn met het advies. Bijvoorbeeld omdat de bindend adviseur fouten in de totstandkoming van het advies of de inhoud van het advies maakt. In dergelijke gevallen kan de gewone rechter verzocht worden het advies te vernietigen. Dit op basis van artikel 7:904 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.
Het is niet mogelijk de gewone rechter te verzoeken het hele geschil alsnog in behandeling te nemen. Slechts de gebondenheid aan het advies kan getoetst worden door de rechter. De rechter mag hierbij slechts marginaal (terughoudend) toetsen. Vernietiging is daarbij ook alleen maar mogelijk als er ernstige gebreken kleven aan het bindend advies. Meer juridisch gezegd: indien inhoud of de wijze van totstandkoming van het advies naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.
Bent u het niet eens met een advies door een bindend adviseur? Twijfelt u of u een geschil aan een bindend adviseur of aan de gewone rechtbank dient voor te leggen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen u voorzien van een goed advies en u bijstaan tijdens een eventuele procedure.
Lees meer: