Planschade is schade die is ontstaan door een planologische maatregel, bijvoorbeeld doordat uw onroerende zaak minder waard wordt.
Een planologische maatregel kan tot gevolg hebben dat uw onroerende zaak minder waard wordt of dat u inkomen misloopt. Dergelijke schade wordt planschade genoemd. Onder bepaalde voorwaarden komt deze planschade voor vergoeding in aanmerking. Dat geldt voor zowel particulieren als ondernemers. Hierna zal uitgelegd worden wat deze voorwaarden zijn en hoe u een planschadeverzoek in kunt dienen.
Regeling vervalt met Omgevingswet
De wettelijke regeling van planschade staat in de Wet ruimtelijke ordening. Daarnaast gelden de regels van de Algemene wet bestuursrecht. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 verandert dit echter ingrijpend. De Wet ruimtelijke ordening komt dan te vervallen en in de Omgevingswet en de Algemene wet bestuursrecht worden nieuwe regels over dit onderwerp opgenomen. Lees daar meer over in onze blog: “Planschade wordt nadeelcompensatie”.
Toch nog van belang
Desondanks blijven de huidige regels over planschade nog van groot belang. Deze zullen namelijk nog gedurende vijf jaar blijven gelden voor schadeveroorzakende planologische maatregelen die zich voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet hebben voorgedaan.
Voorwaarden
De belangrijkste voorwaarden om recht te hebben op planschadevergoeding zijn de volgende:
- De schade moet het gevolg zijn van een planologische verandering. Meestal is dat een bestemmingsplan(wijziging) of een omgevingsvergunning waarin wordt afgeweken van dat plan.
- De schade was redelijkerwijs niet te voorzien. Als u bijvoorbeeld een huis kocht op het moment dat de procedure om een plan te wijzigen al bezig was en u lijdt daar schade door, was dat voorzienbaar en zal dit niet vergoed worden.
- De schade wordt niet op een andere manier al vergoed. Bijvoorbeeld door een onteigening of een overeenkomst met de gemeente of andere partij.
- Het verzoek tot schadevergoeding moet ingediend worden binnen vijf jaar nadat het plan dan wel besluit onherroepelijk is geworden.
Schadevergoeding
De schade wordt begroot door een planologische vergelijking te maken van wat binnen het oorspronkelijke plan maximaal mogelijk was en wat er na de wijziging maximaal mogelijk is. Er wordt dus geen vergelijking van de daadwerkelijke situatie gemaakt. De geleden schade wordt vergoed in de vorm van geld, maar ook een schadevergoeding in natura is mogelijk. Bijvoorbeeld door de nadelige bestemmingsplanwijziging deels of geheel ongedaan te maken.
Eigen risico
Als er schadevergoeding wordt toegekend geldt er wel een eigen risico. Dat is meestal 2% tot 5% van de waarde van de onroerende zaak of het inkomen dat misgelopen wordt. U krijgt dus niet alle schade vergoed. Daarom spreekt de wet ook van een tegemoetkoming in de schade.
Procedure planschade
In het algemeen verloopt de procedure om planschade vergoed te krijgen als volgt. Het verzoek tot planschadevergoeding dient u in bij uw gemeente. U moet dan leges betalen. De hoogte daarvan varieert per gemeente, maar reken op een bedrag van ongeveer € 300,- tot
€ 500,- Alleen als het verzoek wordt toegewezen krijgt u dat bedrag terug.
Nadat het verzoek is ingediend zal de gemeente advies vragen aan een (planschade)commissie. Die commissie zal een conceptadvies opstellen waar u op mag reageren. Vervolgens neemt de gemeente een besluit. Als u het daar niet mee eens bent kunt u binnen zes weken in beroep bij de rechtbank. Tegen de beslissing van de rechtbank staat nog hoger beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daar geldt ook een termijn van zes weken voor.
Advocaat planschade
De procedure om planschade vergoed te krijgen kunt u in principe zelf voeren. Toch kan het verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. Dat geldt zeker als u in beroep of hoger beroep wilt gaan. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle verleent al meer dan 30 jaar bijstand op het gebied van planschade. Heeft u behoefte aan advies op dat vlak? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten via 038-4223020 of stuur een e-mail naar info@tebiesebeek.nl.
Lees meer: