Een faillissement is een situatie die zich voordoet indien een schuldenaar in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen. Het is aan de rechtbank om een persoon of bedrijf in staat van faillissement te verklaren. Zowel de schuldenaar als een schuldeiser kunnen de rechtbank daartoe verzoeken.
Eigen aangifte
Voor een eigen aangifte is geen bijstand nodig van een advocaat. Op de website www.rechtspraak.nl kunt u “Formulieren eigen aangifte van het faillissement” vinden. Indien u in uw hoedanigheid van bestuurder van een besloten vennootschap het faillissement van de besloten vennootschap wenst aan te vragen, is het aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) om een besluit daartoe te nemen.
Het aanvragen van een privé faillissement is weliswaar mogelijk, doch artikel 3 en 3a van de Faillissementswet strekken ertoe dat zoveel mogelijk wordt tegengegaan dat een natuurlijk persoon failleert. Indien een privé persoon in een toestand verkeert van opgehouden hebben te betalen, is er een mogelijkheid om de rechtbank te verzoeken om toegelaten te worden tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (zie het artikel: Wat is WSNP).
Verzoek door schuldeiser
Ook voor een schuldeiser is het mogelijk om het faillissement van een debiteur aan te vragen. Een verzoek tot faillietverklaring dient in dit geval door een advocaat te worden ingediend. Wordt een vordering van u onbetaald gelaten, dan hebt u de mogelijkheid het faillissement van uw debiteur aan te (laten) vragen.
Nadat een verzoek tot faillietverklaring is ingediend bij de rechtbank, ontvangt zowel de verzoekende partij (de schuldeiser) als de schuldenaar bericht van de rechtbank omtrent de datum waarop de behandeling van het verzoek tot faillietverklaring zal plaatsvinden. Met uitzondering van de rechtbank te Almelo vinden faillissementszittingen bij de rechtbanken op dinsdagmorgen plaats. Behandeling van een eigen aangifte kan ook op een andere dag plaatsvinden.
Nadat de schuldenaar van de rechtbank bericht heeft ontvangen omtrent de datum waarop de rechtbank het verzoek tot faillietverklaring zal behandelen, kan het voorkomen dat de schuldenaar (alsnog) zal proberen het faillissement te voorkomen. Teneinde partijen in de gelegenheid te stellen om onderhandelingen te voeren, dan wel een betalingsregeling na te kunnen komen, is het mogelijk om de behandeling van het verzoek tot faillietverklaring maximaal vier keer voor de duur van maximaal acht weken aan te houden. Een verzoek bij de rechtbank om de behandeling aan te houden kan enkel en alleen worden gedaan door de partij die het verzoek tot faillietverklaring heeft ingediend.
Indien tussen partijen geen overeenstemming wordt bereikt, is het aan de schuldeiser die het verzoek tot faillietverklaring heeft ingediend om te bepalen of de rechtbank het verzoek daadwerkelijk gaat behandelen. Wanneer het zo ver komt, is het aan de rechtbank om summierlijk te oordelen of er sprake is van een faillissementssituatie. Naast de toestand van hebben opgehouden te betalen, is er nog een tweede eis waaraan voldaan moet zijn, wil de rechtbank overgaan tot het uitspreken van het faillissement; er moet sprake zijn van de zogenaamde pluraliteit van schuldeisers. Indien een schuldeiser dus daadwerkelijk het faillissement van een schuldenaar uitgesproken wenst te krijgen, dient een schuldeiser aan te tonen dat:
- er sprake is van een toestand van opgehouden hebben te betalen; en
- dat er meerdere schuldeisers onbetaald worden gelaten.
In het geval aan bovengenoemde criteria is voldaan, zal de rechtbank in principe het faillissement uitspreken en overgaan tot het benoemen van een curator.
Advocaat faillissement
De specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen u begeleiden bij het aanvragen van een faillissement. Ook indien onverhoopt uw faillissement is aangevraagd en u wenst het faillissement tegen te gaan, bent u bij de Te Biesebeek Advocaten aan het juiste adres. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.
Lees meer:
- Wat is een dwangakkoord?
- Faillissement aanvragen of vennootschap ontbinden?
- Dwangakkoord: dé oplossing voor schuldenproblematiek
- Doorstart na faillissement