Wanneer is sprake van bestuurdersaansprakelijkheid in geval van het faillissement van een vennootschap?
In het geval een onderneming failliet gaat, rijzen er vaak vragen over de aansprakelijkheid van de bestuurders. In deze blog gaan we in op het concept van bestuurdersaansprakelijkheid in geval van faillissement en onder welke omstandigheden een bestuurder persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.
Wat is bestuurdersaansprakelijkheid?
Bestuurdersaansprakelijkheid verwijst naar de juridische verantwoordelijkheid van de bestuurders van een onderneming. In beginsel zijn de bestuurders van een vennootschap niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap, enkel de vennootschap is aansprakelijk. Echter, in bepaalde situaties kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. In deze blog wordt enkel ingegaan op bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement.
Wanneer is er sprake van bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement?
In geval van faillissement kan een curator een bestuurder op grond van onbehoorlijk bestuur aansprakelijk stellen voor de schulden van de vennootschap. Hierbij wordt gekeken naar een periode van drie jaar voorafgaande aan het faillissement. Indien het faillissement het gevolg is van onbehoorlijk bestuur in de drie jaar voorafgaand aan het faillissement, is de bestuurder aansprakelijk voor het tekort in het faillissement.
De curator heeft vanuit de wet enkele ‘tools’ in de vorm van bewijsvermoedens om onbehoorlijk bestuur eenvoudig aan te tonen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het niet (tijdig) deponeren van jaarrekeningen of het niet bijhouden van een deugdelijke administratie. Dit zijn vermoedens, waardoor deze door de bestuurder kunnen worden weerlegd. De bestuurder zal dan bijvoorbeeld dienen aan te tonen dat het niet deponeren van jaarstukken niet de oorzaak van het faillissement is geweest.
Hoe kan men bestuurdersaansprakelijkheid voorkomen?
Voor bestuurders hebben deze bewijsvermoedens als nadeel dat de vermoedens niet altijd (onderbouwd) kunnen worden weerlegd, waardoor bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement eenvoudig kan worden aangenomen. Voor bestuurders is het aldus zaak om ervoor te zorgen dat aan de verplichtingen wordt voldaan.
Het is van cruciaal belang voor bestuurders om proactieve stappen te ondernemen om bestuurdersaansprakelijkheid te vermijden. Enkele aanbevolen stappen zijn:
- Zorgvuldige administratie: Het is essentieel om een transparante en volledige administratie bij te houden en de jaarstukken tijdig te deponeren. Dit helpt niet alleen om het bedrijf efficiënt te beheren, maar beschermt ook tegen aansprakelijkheidsclaims.
- Deskundig advies: Het inschakelen van juridisch en financieel advies kan bestuurders helpen om risico’s te herkennen en te beperken. Een deskundige kan adviseren over bedrijfsbeslissingen en mogelijke gevolgen.
- Helder beleid: Het formuleren en volgen van een helder beleid, inclusief risicobeheer, kan helpen om potentiële valkuilen te identificeren en te vermijden.
Advocaat bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement
Het faillissement van een onderneming is een complexe en uitdagende situatie. Bestuurders moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en mogelijke aansprakelijkheid. Door proactieve maatregelen te nemen, een degelijke administratie bij te houden en deskundig advies in te winnen, kunnen bestuurders hun risico op persoonlijke aansprakelijkheid verminderen en hun onderneming beschermen.
Heeft u vragen over bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement? Wordt u door een curator in een faillissementssituatie persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het boedeltekort? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten kunnen u voorzien van een goed advies en u bijstaan in een eventuele gerechtelijke procedure.
Lees meer: